fbpx

Traseul Vârful Urlea

Distanța: 27.2 kilometri, 1980 metri diferență de nivel

Categoria: Sky Race, Dificil

Ședința tehnică: 07:30, Popasul Vânătorilor, Breaza

Start: 08:00, Popasul Vânătorilor, Breaza

Timp limită intermediar 1 – CP 2 – Fosta Cabană Urlea (6,7 km/ 840 m) – 2 ore 30 minute

Timp intermediar 2 – CP 4 – Vârful Urlea (12,4 km/ 1780 m) – 5 ore

Timp limită final: 8 ore 30 minute

 

Teren: drum forestier, potecă de munte, zone stâncoase

7 Puncte de susținere:  3 ReVitalizare și Rehidratare, 1  de ReHidratare și 3 de orientare

Marcaj: bandă de semnalizare, marcaj turistic

Experiența montană: obligatorie

Echipament obligatoriu: Telefon mobil, adidași de alergare montană, foiță de vânt și de ploaie și număr de concurs.

DESCRIERE   TRASEU:

Startul traseului are loc in fata Cabanei Popasul Vânătorilor, unde începem alergarea pe un drum pietruit, cotind imediat dreapta spre Mănăstirea Breaza. După ce trecem de mănăstire, începe urcarea printr-o pădure frumoasă de fag având ca marcaj punctul roșu. Luăm în piept o pantă care ne dă puține emoții însă după aproximativ 3,3 kilometri de la start și aproximativ 500 metri diferență de nivel ajungem la primul Punct de ReHidratare, în frumoasa poieniță a Colțului. Urmează o porțiune mai accesibilă cu o potecă prin pădure, pe la baza colților Brezei. Trecem de niște zone defrișate și cu rupturi de vânt și, după alți 3,3 kilometri ajungem la Poiana Fostei cabane Urlea, unde regăsim principalul Punct de Rehidratare și Realimentare al traseului (CP2).

 Nu scăpăm însă de dificultate deoarece urmează o a doua urcare prin pădure, continuată de o zonă îngustă de jnepeniș, (marcaj Punct Roșu). Spre Nord, putem admira deja o bună parte din Depresiunea Făgăraș în prim plan și dealurile Târnavelor, la orizont. Este vizibilă și o parte din traseul principal de creastă al Făgărașului, spre Refugiul Curmătura Zârnei. Finalizăm urcarea abruptă după ce ieșim din jnepeniș și continuăm alergarea pe lângă refugiul Moșuleața, spre următorul punct de control și observație din Șaua Moșului. De aici, traseul continuă (Punct Albastru) cu un segment de coborâre lejer până în frumoasa căldare Glaciară a Văii Urlea.  De la Refugiu (CP4) intrezărim apa cristalină a lacului Urlea (2170 m)  și ne pregătim pentru ultima urcare pe coastele crestei Urlea ce ne va scoate în creasta principală a Munților Făgăraș într-o mică şa (Portița iezerului / Șaua Lacului). Continuăm pe creasta principală spre NV până la intersecția cu indicatorul care marchează direcția pentru Vârful Urlea. Continuăm urcarea spre Est Nord Est, urmând ca mai apoi să atingem Vârful Urlea (2473 m) si cel mai înalt punct de control al cursei (CP5). După ce ne delectăm cu peisajul, începem coborârea pe linia crestei secundare, urmând marcajul Triunghi Albastru.

 Închidem bucla la șaua Moșului și continuăm coborârea pe același segment de traseu ca și la urcare, cu atenție dacă porțiunea de jnepeniș este umedă. Ajunși la ultimul punct de rehidratare și realimentare de la fosta cabană Urlea (CP7), continuăm coborârea pe frumoasa vale a Pojortei, urmând marcajul Triunghi Roșu. Prima parte de coborâre este ușor abruptă, după care poteca prin pădure nu mai impune dificultăți. În cele din urmă ajungem pe un drum pietruit si plat pe care îl urmăm pînă la punctul de Sosire, unde suntem așteptați de prieteni și unde putem savura o mâncare pe cinste și o bere bine meritată. 😀