fbpx

REGULAMENT COMPETIȚIONAL

– URLEA ECO TRAIL RUN – 

EDIȚIA A-4-A

1 AUGUST 2020

 1. ORGANIZARE

Organizatorul Clubul Sportiv Țara Făgărașului este o asociație nonprofit (cu sediul în municipiul Făgăraș pe Strada Gheorghe Doja, Nr. 23), fără activitate economică, iar concursul Urlea Eco Trail Run nu este un serviciu oferit contra cost, ci o manifestare sportivă în natură pentru amatori/profesioniști a cărei organizare și desfășurare este posibilă exclusiv datorită contribuțiilor de participare ale concurenților, contribuțiilor sponsorilor și partenerilor de organizare precum și datorită pasiunii noastre pentru sport și pentru munte implicit, a muncii in afara joburilor permanente si a dedicației și efortului voluntarilor implicați în acest proiect.

 

 1. NATURA EVENIMENTULUI

 

2.1. Descriere competiție

Urlea Eco Trail Run este un concurs de alergare montană de tip circuit care se desfășoară pe potecile turistice ale Munților Făgăraș, în zona Urlea. Cel mai înalt punct de atins pe parcursul cursei este vârful Urlea cu o altitudine de 2473 metri. Traseul cuprinde zone alpine, subalpine și zone de pădure, iar participanții trebuie să aibă experiența necesară pentru a evita riscul unor accidentări.

 

2.2. Descrierea Traseelor

 • Traseul Vârful Urleaeste cel mai dificil traseu din cadrul competiției Urlea Eco Trail Run cu o lungime de aproximativ 5 kilometri și o diferență de nivel pozitivă de +/- 1980 metri. Traseul necesită o pregătire fizică avansată și este recomandat sportivilor cu experiență în ceea ce privește competițiile de alergare montană, dar și celor cu spirit de aventură.
 • Traseul Cabana Urlea este un traseu de nivel mediu care curpinde zone de pădure și zone subalpine, având o lungime totală de 13,8 kilometri și o diferență de nivel pozitivă de +/- 840 metri. Traseul este recomandat celor cu experiență dar oferă oportunitatea și persoanelor începătoare să-și depășească limitele de natură fizică și psihică.
 • Traseul Cetății Friends & Family – este un traseu de dificultate scăzută care are ca scop promovarea sportului și naturii în rândul începătorilor în acest domeniu. Traseul este destinat echipelor/ familiilor care vor să își petreacă timpul în natură, în cadrul unui eveniment sportiv.

Traseele publicate pot suferi modificări din diferite motive, care includ condiţiile meteo, siguranţa, restricţii de circulaţie, samd.

 

 

 

 1. CONDIȚII DE PARTICIPARE

 

În această competiție, în cadrul traseelor Vârful Urlea și Cabana Urlea pot participa persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani până la data competiției și care sunt apte din punct de vedere fizic și mental. Traseul Cetății nu prezintă o limită inferioară de vârstă câtă vreme în echipă participă și o persoană majoră. Persoanele sub 18 ani pot participa la competiție numai cu acordul de participare, în scris, din partea părinților sau a tutorelui legal. Acordul părinților va fi prezentat organizatorilor în momentul validării lor în concurs. Este necesar un acord autentificat la notar daca părintele/ tutorele legal nu poate fi prezent să semneze acordul în persoană fie la momentul înscrierii fie înainte, la sediul organizatorilor.

Înaintea concursului, fiecare concurent va prezenta actul de identitate și va semna o declarație de responsabilitate pe proprie răspundere, pe care o va preda organizatorilor în momentul ridicării kit-ului de participare și numărului de concurs.

Prin declaraţia de responsabilitate, fiecare participant declară că a citit cu atenție și a înțeles regulamentul de concurs, că a luat la cunoştinţă, înţelege şi îşi asumă riscurile medicale, juridice şi de alta natură ale participării la Urlea Eco Trail Run care, în calitate de competiţie sportivă montană de anduranţă în teren numai parţial amenajat şi securizat, prezintă probleme şi riscuri specific montane, ce nu pot fi decât parţial controlate şi compensate de măsurile luate de organizatori şi prin urmare necesită în continuare atenţie şi conduită preventivă din partea concurenţilor, care nu trebuie să se concentreze numai asupra aspectelor de performanţă sportivă, ci și asupra comportamentului, echipamentului şi asupra altor aspecte relevante.  Prin intermediul declarației participanții își asumă responsabilitatea de a consulta și respecta prevederile Legii 60/1991 actualizate, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.

Organizatorul îşi rezervă dreptul de a refuza luarea startului sau continuarea cursei pentru persoanele pe care nu le consideră apte. Lista acestor situaţii este următarea, nefiind exhaustivă: în stare de ebrietate produsă de alcool, droguri sau alte substanţe psihoactive, stare de sănătate alterată vizibil și semnificativ, epuizare fizică sau psihică, echipament total inadecvat.

 

 1. ÎNSCRIEREA & TAXA DE PARTICIPARE

Înscrierea în competiție se poate face online prin completarea formularului de înscriere dedicat de pe site-ul www.cstarafagarasului.org  până la data de 24 iulie sau la fața locului, înainte de startul competiției. Participanții trebuie să achite o taxă de înscriere care variază în funcție de data efectuării plății:

Traseul Vârful Urlea:

 • 110 lei în perioada 10 Martie – 20 Aprilie;
 • 140 lei în perioada 21 Aprilie – 24 Iulie;
 • 160 lei în ziua competiției – 1 August;

Traseul Cabana Urlea:

 • 80 lei în perioada 10 Martie – 20 Aprilie;
 • 100 lei în perioada 21 Aprilie – 24 Iulie;
 • 120 în ziua competiției – 3 August;

Traseul Cetății – Friends & Family:

 • 30 lei* în perioada 10 Martie – 20 Aprilie;
 • 45 lei* în perioada 21 Aprilie – 24 Iulie;
 • 60 lei* în ziua competiției – 1 August;

*prețurile afișate sunt per persoană.

 

După completarea formularului de înscriere online, prin intermediul platformei www.42km.ro persoana înscrisă va primi un e-mail de confirmare a înscrierii.

ATENȚIE: Înscrierea devine validă după confirmarea efectuării plăţii taxei de înscriere. Participanții au la dispoziție 5 zile lucrătoare pentru a efectua plata aferentă taxei de înscriere, timp în care ei vor mai primi notificări pe e-mail.

Taxa de înscriere poate fi achitată online prin intermediul platformei www.42km.ro dar și prin Ordin de Plată cu menținuea: Taxa de înscriere Urlea Eco Trail Run, nume, prenume, cursă.

Plata se poate face și prin transfer bancar sau la bancă:

IBAN: RO47RNCB0055155555380001 deschis la Banca Comercială Română, Sucursala Făgăraș, Cod Fiscal 38078511.

ATENȚIE! După efecturarea plății este obligatoriu să trimiteți prin email dovada plății la adresa: office@cstarafagarasului.org.

Plata taxei de înscriere în ziua de concurs se poate face doar în numerar.

Dacă, dintr-un motiv întemeiat, persoana înscrisă online doreşte să îşi anuleze înscrierea, poate face acest lucru printr-un email trimis la adresa office@cstarafagarasului.org. În cazul retragerii înscrierii, taxa de participare NU POATE FI RETURNATĂ însă locul poate fi cedat unui alt concurent. Îi incurajăm pe cei care nu mai pot concura să transfere taxa altei persoane şi să anunţe organizatorul printr-un email trimis la adresa office@cstarafagarasului.org până pe data de 28.07.2019.

 

 1. ECHIPAMENT

 

5.1. Echipament obligatoriu pe tot parcursul cursei:

 • Telefon mobil;
 • Pantofi de alergare cu profil montan;
 • Foiță de vânt/ windstopper;
 • Număr de concurs – oferit de către organizatori – vizibil pe toată durata cursei;

 5.2. Echipament recomandat:

 • Bidon cu apă;
 • Șapcă/ bentiță/ căciulă;
 • Bețe de trekking;
 • Batoane/ geluri energizante.
 • Haină și pantaloni de ploaie, tricou cu mânecă lungă (Obligatoriu în caz de vreme rea);

 

Organizatorul își rezervă dreptul de a verifica, prin sondaj, înainte de startul competiției, echipamentul obligatoriu de participare la concurs.

ATENȚIE!  Te rugăm să ții cont că Traseul Vârful Urlea și Traseul Cetății sunt curse ce se desfăsoară în zona montană şi vremea se poate schimba foarte rapid!!!

Fiecare concurent va beneficia de un număr de concurs unic, ce nu poate fi transferat.

Numărul de concurs trebuie purtat pe tot parcursul cursei și trebuie atașat la vedere.

 

 1. PUNCTE DE CONTROL. PUNCTE DE REHIDRATARE. PUNCTE DE REVITALIZARE

Pe traseu sunt amplasate puncte de control constând în puncte de rehidratare, puncte de revitalizare si puncte de orientare, iar trecerea concurenților prin ele este obligatorie. Participanții care nu trec prin fiecare dintre punctele de control, în ordinea lor firească, vor fi eliminați. La fiecare punct de control va fi notat numărul de concurs al fiecărui competitor și timpul intermediar obținut în acel punct.

Pe parcursul traseului vor fi amenajate o serie de puncte de revitalizare și de rehidratare după cum urmează :

6.1. Traseul Vârful Urlea :

 • CP1 : Poiana Colțului (1184 metri) – 3,3 km – Punct de Rehidratare;
 • CP2 : Fosta Cabană Urlea (1533 metri) – 6,7 km – Punct de Rehidratare și Revitalizare;
 • CP3 : Curmătura Moșului (2186 metri) – 9,6 km – Punct de Observație;
 • CP4 : Refugiul Lacul Urlea (2194 metri) – 11 km – Punct de Rehidratare și Revitalizare;
 • CP5 : Vârful Urlea (2473 metri) – 14,6 km – Punct de Observație;
 • CP6 : Curmătura Moșului (2186 metri) – 16,6 km – Punct de Observație;
 • CP6 : Fosta Cabană Urlea (1533 metri) – 20 km – Punct de Rehidratare și Revitalizare,
 • FINISH – Rehidratare și Revitalizare;

6.2. Traseul Cabana Urlea :

 • CP1 : Poiana Colțului (1184 metri) – 3,3 km – Punct de Rehidratare;
 • CP2 : Fosta Cabană Urlea (1533 metri) – 6,7 km – Punct de Rehidratare și Revitalizare;
 • FINISH – Rehidratare și Revitalizare;

Punctele de control si punctele de Rehidratare și Revitalizare vor fi marcate corespunzator si vor fi vizibile concurenților pe toata distanța traseelor.

Pe parcursul traseului vor exista voluntari care se vor asigura că participanții la concurs urmează ruta corectă.

 

 1. CRONOMETRARE

Cronometrarea se face manual, la secundă.

Cronometrarea se va face la start, pe parcursul traseului (la punctele de control) și la linia de sosire. În cazul în care un participant nu se încadrează în timpii limită intermediari impuși pe parcursul traseelor dar nici în timpul limită de atingere a liniei de sosire, acesta va fi descalificat și se va întoarce la finish însoțit, dacă este cazul, de către organizatori/ voluntari.

 

 1. ȘEDINȚA TEHNICĂ ȘI STATUL

Traseul Vârful Urlea

 • Ședința tehnică : 07:30 – 07:45
 • Startul competiției: 08:00

Traseul Cabana Urlea 

 • Ședința Tehnică: 08:30 – 08:45
 • Startul competiției: 09:00

Traseul Cetății

 • Ședința Tehnică : 10:30 – 10:45
 • Startul competiției: 11:00

 

 1. TIMPUL LIMITĂ

Organizatorul impune un anumit număr de timpi limită în care concurenții trebuie să se încadreze pentru a nu risca să fie eliminați din concurs. Acești timpi limită sunt grupați, în funcție de traseu, astfel :

 9.1. Traseul Vârful Urlea:

 • Timp limită intermediar 1 – CP 2 – Fosta Cabană Urlea(6,7 km/ 840 m) – 2 ore 30 minute;
 • Timp intermediar 2 – CP 4 – Vârful Urlea(12,4 km/ 1780 m) – 5 ore;
 • Timp limită final: 8 ore 30 minute;

 9.2. Traseul Cabana Urlea:

 • Timp limită intermediar 1 – CP 2 – Fosta Cabană Urlea(6,7 km/ 840 m) – 3 ore;
 • Timp limită final: 5 ore.

 9.3. Traseul Cetății – Friends and Family:

 • Timp limită final: 1 ore 30 minute;

 

 1. CLASAMENT ȘI PREMIERE

Cronometrarea se face la secundă; va câștiga cel care va ajunge în cel mai scurt timp la punctul de sosire după parcurgerea integrală a fiecărui traseu.

Pentru fiecare traseu din cadrul competiției vor exista categorii distincte de concurenți, clasate în funcție de intervalul de vârstă și de sex, astfel:

Traseul Vârful Urlea:

 • Masculin: sub 25 ani, 26 – 45 ani, peste 45 ani;
 • Feminin: sub 35 ani, peste 35 ani;

Traseul Cabana Urlea:

 • Masculin: sub 25 ani, 26 – 45 ani, peste 45 ani;
 • Feminin: sub 35 ani, peste 35 ani;

Traseul  Cetății :

 • Open General;

În funcție de numărul de participanți la competiție, organizatorii pot decide dacă vor fi premiati cu diplome, trofee și produse de la sponsori și categoriile de vârstă: sub 25 ani, 26 – 45 ani și, peste 45 ani.

Categoriile unde vor fi mai puţin de 10 participanţi pot fi combinate cu o altă categorie.

Organizatorii își rezervă dreptul de a acorda și alte premii.

Fiecare participant care va atinge toate punctele de control de pe traseu și care va termina cursa în timpul limită stabilit de către organizatori, va primi medalia de finisher a concursului.

 

 1. PROGRAMUL CURSEI

Organizatorii vor anunța programul detaliat din ziua evenimentului pe site-ul Clubului Sportiv Țara Făgărașului și pe pagina de Facebook a evenimentului. Fiecare competitor are obligaţia să urmeze traseele oficiale marcate cu benzi de semnalizare și cu marcaje turistice, să respecte indicaţiile arbitrilor și să nu folosească scurtături sau alte avantaje similare.

 

 1. OPRIREA/ RETRAGEREA DIN CURSĂ

Organizatorul își rezervă dreptul de a opri un concurent în următoarele cazuri:

 • Accidentarea pe durata competiției și imposibilitatea de a finaliza cursa;
 • În cazuri excepționale;

Orice participant care nu poate sau nu mai vrea să continue cursa, indiferent de motiv este obligat să informeze organizatorul imediat la unul din următoarele locuri:

 • la start, înainte de începerea cursei,
 • la unul din punctele de control de pe parcursul cursei
 • la numărul de telefon care va fi anunțat la ședința tehnică;

Orice participant care se retrage din cursă va fi îndrumat spre cea mai bună variantă de retragere, dar este responsabil pentru transportul propriu și pentru acțiunile ulterioare momentului retragerii; organizatorii nu mai garantează că pe traseu vor mai fi voluntari, puncte de alimentare funcţionale, marcaje etc. iar concurentul se consideră în afara concursului.

Neanunțarea retragerii din cursă va cauza o operațiune de căutare și salvare pe cheltuiala participantului implicat.

 

 1. DESCALIFICARE

Organizatorul își rezervă dreptul de a descalifica orice participant care nu respectă prezentul regulament sau în oricare din următoarele situații:

 • Pierderea numărului de concurs;
 • Nerespectarea traseelor stabilite de către organizator sau ratarea unui punct de control;
 • Utilizarea unui mijloc de transport în timpul alergării;
 • Competiția Urlea Eco Trail Run este clădită din respect pentru oameni, sport și NATURĂ. Aruncarea gunoaielor (ambalaje de orice fel, PET-uri etc.) pe traseu este STRICT INTERZISĂ; gunoaiele pot fi depozitate la punctele de control sau de realimentare;
 • Lipsa de fair-play și respect față de alți concurenți, voluntari sau organizatori;
 • Depășirea timpilor limită intermediari sau a celui final anunțat de către organizatori în prezentul regulament;
 • În cazuri excepționale.

 

 1. ALTE REGULI
 • Pe parcursul concursului circulaţia rutieră pe drumurile forestiere nu va fi restricţionată, de aceea pe o scurtă porţiune de traseu se pot întâlni autovehicule. Acest fapt atrage asupra participanţilor obligaţia de a respecta regulile de conduită în trafic impuse de lege.
 • Va exista un punct de prim ajutor în zona de start, unde se va asigura serviciu medical în caz de nevoie.
 • Organizatorii nu îşi asumă responsabilitatea pentru nici un fel de accident sau prejudiciu apărut ca urmare a participarii la Eco Urlea Trail Run şi îşi rezervă dreptul de a modifica sau ajusta traseul de concurs în funcţie de condiţiile meteo, starea terenului sau chiar de a opri cursa în cazuri excepţionale. Orice modificare a traseului va fi semnalizată corespunzător (ca de altfel întregul traseu) şi comunicată concurenţilor cel mai târziu la ședinţa tehnică din preziua concursului.
 • În caz de forţă majoră (orice evenimente care ar putea influenţa buna desfăşurare a concursului, cum ar fi: inundații majore, dezastre naturale sau evenimente politice majore) care determină organizatorii să anuleze competiţia, 50% din taxa de participare va fi returnată.
 • Prin înscriere, plată și participare, fiecare participant confirmă că a citit, înțeles și acceptat condițiile de participare și aceste reguli, își asumă riscurile participării la Urlea Eco Trail Run și este responsabil pentru propriile acțiuni care ar trebui să țină cont de circumstanțe relevante ca: schimbarea vremii, condiții meteo și echipament.
 • Înainte, în timpul și după concurs se pot face fotografii și materiale video cu concurenții și/sau spectatorii evenimentului. Prin înscrierea și participarea la cursă aceștia accepta implicit ca materialele pot fi folosite de către organizatori în realizarea de videoclipuri, și/sau alte produse publicitare pentru promovarea concursului, a zonei Țării Făgărașului și a Munților Făgăraș.
 • Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica acest regulament fără a solicita aprobarea concurențiilor înscriși.